miercuri, 17 iunie 2015

Excursie pe malul Dâmboviţei

           Găsesc că este interesant şi aş dori să cunoaşteţi mai mult despre tot ceea ce înseamnă istoria veche a Bucureştilor, chiar şi legendele sale. Cunoscându-i trecutul poate reuşim să-l iubim şi să-l apreciem, aşa cum merită.  Din cele mai vechi timpuri bucureştenii au folosit '' apa dulce'' a Dâmboviţei pentru scăldat dar şi pentru băut. De altfel, acesta ar fi fost şi principalul motiv pentru care ciobanul Bucur a ales să se aşeze cu stana pe malurile ei.Dincolo de legendă, odată cu expansiunea oraşului, apa raului a ajuns să fie comercializată, la ocale. În 1695 apare amintită în documentele vremii o breaslă care trăia de pe urmă Dâmboviţei- ''apari'' şi '' sacagii'. Aceştia luau apă direct din rău, o încărcau şi o distribuiau către bucureşteni, cu sacaua, în schimbul a câtorva gologani.

                                                    
                                                   Fotografia aparţine legendelor bucureştiului
     Ai să intrăm şi-n perioada actuală, gata cu istoria, tare mult aş vrea să fie cunoscut pentru activităţile de pe răul Dâmboviţa. Sa fie această capitală în care poţi vâsli pe timp de zi, iar în serile senine de vară să poţi viziona proiecţii de filme pe apă- un cinematograg pe apă.În canoe, barcă sau orice altceva din care să se poată vâsli, pentru ocuparea timpului liber şi de ce nu, pentru a practica un sport şi-n alt stil decât cel în sala.Şi pentru că nu trebuie să ajungi la Mare sau în Deltă să faci aşa ceva. Pentru bucureşteni ar fi ideal, aproape, la câteva staţii de mijlocul de transport. 
                                                          
                                                         Fotografia apartine utilizatorului

         Vreau să va informez că între 16-21 iunie 2015 are loc în Bucureşti festivalul Urban Fest, în zonele diacente răului Dâmboviţa din Bucureşti,între Grozăveşti şi Parcul Naţional Văcăreşti, un festival de dezvoltare urbană ce-şi propune promovarea valorilor europene în domeniul urbanismului şi dezvoltării locale sustenabile, ediţia din acest an având că tema  „BlueGreen – Râuri în orase smart” , adică scoaterea în evidenţă a rolului râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar şi de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională. Decât să stai în casă cu privirea în televizor, mai bine ieşi la o plimbare pe malul Dâmboviţei. Programul exact al evenimentului, când te poţi consulta cu o sirenă imaginara sa-i spui dorinţele tale pentru dezvoltarea Bucureştiului, cât şi alte detalii care v-ar putea ajuta şi interesa, le poţi afla pe pagina lor de  facebook sau pe site.

Un comentariu: